De plannen die de wethouder inmiddels naar de prullenbak heeft verwezen, bevatten onder meer een fikse huurverhoging, een flinke borg en veel andere regels die op verzet van de volkstuinhouders konden rekenen. Zo moesten houtkachels verdwijnen en mocht er niet meer geslapen worden op de tuin. Dus trok Rob woensdagavond naar het stadhuis om in te spreken tijdens de raadsvergadering. Hij was daar niet alleen, want er waren nog tientallen volkstuinhouders op de vergadering afgekomen. “Ik heb een klein pensioen en AOW- tje”, verzucht een volkstuinder voor het stadhuis. “Ik kan niet naar het buitenland op vakantie en zit dan heerlijk in mijn tuin. Maar als het met die nieuwe regels moet, dan zit ik van de zomer gewoon op vier hoog in mijn huis.”
Een nieuw plan
Het is duidelijk dat zij met maar één doel naar het stadhuis zijn gekomen. Ze willen inspraak in de nieuw te vormen regels en huurcontracten. “We willen dat er eerst mét de volkstuinders gesproken wordt en niet over. Dan kunnen we gezamenlijk een nieuw proces opstarten”, zegt Rob. In de vergadering van woensdagavond is door verschillende raadsleden gevraagd aan de wethouder om met een nieuw plan te komen. Dat gaat hij nu formuleren. Het is even afwachten wat daaruit komt, maar veel volkstuinders zijn op hun hoede.
“Alles moet wijken voor huizen hier in de stad. Alles”, denkt een vrouw die al 22 jaar een volkstuintje heeft. “Ik heb al veertig jaar een tuin en de laatste jaren hoor ik alleen maar dat de gemeente het weg wil hebben. Ze proberen dat op allerlei manieren. Ze hebben gewoon bouwgrond nodig, dat is het”, besluit een andere man.